90 درصد خرید تجهیزات پزشکی بیمارستانها از تولیدات داخلی است


رئیس هیات امنای صرفه جویی در معالجه بیماران گفت: میزان خرید تجهیزات پزشکی داخلی برای بیمارستانها از 9 درصد به 90 درصد افزایش یافته است. با این حال در دولت سیزدهم دستگاه‌های جدید تصویربرداری خارجی نیز برای بیمارستانهای دولتی خریداری شده است.

به گزارش به نقل از ایسنا، حسین صفوی افزود: هیات امنای صرفه جویی ارزی با توجه به منویات مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از تولید داخلی به ویژه در راستای تحقق اصول سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، افزایش خرید از تولیدکنندگان داخلی و دانش بنیان را در دستور کار خود قرار داده است.

رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی گفت: این رویکرد غالب هیات امنا، منجر به افزایش سهم تولید داخل در سبد خریدهای هیات امنا از ۹ درصد در سال ۱۳۹۲ به حدود ۹۰ درصد در پایان دی ماه سال ۱۴۰۱ شده است.

خرید دستگاههای پیشرفته تصویربرداری از خارج

صفوی ادامه داد: همچنین برای فراهم‌سازی زمینه درمان همه بیماران در کشور و دسترسی به خدمات تشخیصی–درمانی مورد نیاز بیماران در دوره فعالیت دولت سیزدهم دستگاه‌های جدیدی مانند دستگاه MRI با تکنولوژی روز دنیا، دستگاه گامانایف، دستگاه پت سی تی اسکن، دستگاه اسپکت سی‌تی، دستگاه سی تی آنژیوگرافی ۲۵۶ و ۳۸۴ اسلایس و…تامین شده است.

رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی البته تعداد دستگاه های تصویربرداری سرمایه ای خارجی و نحوه خرید آنها را تشریح نکرد، اما گفت: این تجهیزات بر اساس نیازسنجی و اولویت های معاونت های وزارت بهداشت انجام شده است.

وی گفت: تجهیزات پزشکی مورد نیاز دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور برای تجهیز مراکز جدیدالاحداث و تجهیز بخش‌های توسعه‌ای مراکز و همچنین تامین ملزومات پزشکی حیاتی و ضروری مورد نیاز بیماران، بر اساس نیازسنجی و اولویت‌بندی ارائه شده از سوی معاونت‌های تخصصی مربوطه در وزارت بهداشت، با در نظر گرفتن استانداردهای تعریف شده از سوی اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، با رعایت ضوابط و مقررات قانونی مربوطه تامین شده است.

رئیس هیات امنای ارزی تاکید کرد: تامین کالایی هیات امنا در قالب برگزاری مناقصات، با ایجاد شفافیت در بازار تجهیزات پزشکی، بهبود فضای رقابت و جلب مشارکت فعال شرکت‌های خصوصی، موجب کاهش قیمت ۳۰ تا ۴۰ درصدی در قیمت اقلام، صرفه‌جویی ارزی و ریالی و مدیریت بهینه منابع اعتباری در اختیار نظام سلامت شده است.

نگرانی از افزایش هزینه‌های القایی

به گزارش ، خرید تجهیزات پزشکی گران قیمت سرمایه‌ای و نصب آن در برخی بیمارستانهای مناطق کمتر برخوردار که در مواردی پزشک متخصص کافی ندارند. یکی از چالش های نظام سلامت ایران است. علاوه بر آن خرید این دستگاههای گرانقیمت در صورتی که بر اساس اصول نظام سطح بندی توزیع نشود، می تواند باعث افزایش تجویزهای بی مورد و هزینه‌های القایی به بیماران و نظام سلامت شود.

تجربه سالهای اخیر نشان می دهد. با وجود نیاز کشور به نوسازی تجهیزات پزشکی در مواردی با فشار نمایندگان مجلس و افراد ذی نفوذ دستگاههای تصویربرداری گرانقیمت برای برخی بیمارستانهای مناطق محروم خریداری شده است. در حالی که به علت کمبود بیمار یا نبود پزشک متخصص از این وسایل به شکل مطلوب استفاده نشده و در مواردی این دستگاهها بلااستفاده مانده است.

اخیرا نیز خبرهایی از وزارت بهداشت به گوش می رسد که با استفاده از وام 92 میلیون دلاری بانک جهانی قرار است 11 دستگاه سی تی اسکن 128 اسلایس، دو دستگاه سی تی اسکن 256 اسلایس و41 دستگاه  MRI و احتمالا تعدادی تجهیزات آزمایشگاهی خریداری شود که در مورد نیاز کشور به این دستگاه های بسیار پیشرفته، لزوم خرید این دستگاهها از برندهای اروپایی و نیازسنجی بیمارستانهای بهره بردار آنها ابهامات و سوالاتی وجود دارد که در مورد آن اطلاع رسانی نشده است.

رکورد کاشت حلزون شنوایی

رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی همچنین درباره عملکرد این نهاد در زمینه حمایت از کاشت حلزون شنوایی گفت: یکی از اقدامات مهم حمایت هیات امنا حمایت از اعمال کاشت حلزون شنوایی بوده است. به طوری که در زمینه هزینه خرید پروتز حلزون شنوایی معادل ۸۸ درصد کل هزینه کاشت حلزون، از هزینه هر عمل کاشت حلزون شنوایی از سوی هیات امنای صرفه‌جویی ارزی تقبل می‌شود.

وی افزود: طرح ملی تحول کاشت حلزون شنوایی از ابتدای شهریور ۱۴۰۱ در راستای تسریع و تسهیل در امر رسیدگی به مشکلات بیماران ناشنوای کاندیدای عمل کاشت حلزون شنوایی آغاز شد.

صفوی ادامه داد: با دستور وزیر بهداشت، علاوه بر تامین رایگان پروتز حلزون شنوایی، سایر هزینه‌های اعمال کاشت شامل هزینه هتلینگ بیمارستانی، هزینه حق‌العمل تیم جراحی و هزینه جلسات گفتار درمانی و بازتوانی شنوایی در سال اول بعد از عمل کاشت توسط وزارت بهداشت تقبل شد. همچنین طبق این طرح انجام عمل کاشت حلزون برای گوش اول بیماران ناشنوا در مراکز دولتی رایگان می‌شود.

رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی گفت: از آغاز این طرح حدود ۱۳۰۰ پروتز بین مراکز پانزده‌گانه کاشت حلزون در کشور توزیع شد. در عین حال تعداد کلی پروتزهای توزیع شده از ابتدای سال تا پایان دی به ۱۸۲۵ پروتز رسید که یک رکورد در تاریخ ۳۰ ساله کاشت حلزون کشور محسوب می‌شود.

صرفه جویی یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورویی در پیوند عضو

وی با اشاره به حمایت هیات امنای ارزی از پیوند عضو افزود: به طور کلی هیات امنای ارزی تامین بخشی از هزینه‌های هتلینگ و درمان‌های بیمارستانی در حوزه پیوند عضو، تامین اقلام مورد نیاز برای انجام عمل پیوند نظیر محلول‌های نگهدارنده بافت پیوندی و کمک به تجهیز بخش‌های پیوند بیماران پیوندی را مورد حمایت قرار می‌دهد.

صفوی گفت: هیات امنای ارزی تاکنون از ۱۷۲۵ مورد عمل پیوند مغز استخوان در ۱۶ مرکز پیوند کشور حمایت کرده‌است. همچنین از ابتدای دولت سیزدهم، به ازای انجام هر مورد عمل پیوند مغز استخوان معادل ۷۰ میلیون ریال به عنوان مساعدت از سوی هیات امنا پرداخت می‌شود.

همچنین در راستای حمایت از بیماران پیوند کبد نیز تاکنون تعداد ۱۱۵۱ مورد عمل پیوند کبد در ۹ مرکز پیوند در سراسر کشور حمایت شده و معادل ۱۱۰ میلیون ریال به عنوان مساعدت به ازای انجام هر مورد عمل پیوند کبد از سوی هیات امنا پرداخت شده است.

آمار پیوند عضو در ایران

صفوی ادامه داد: در حوزه پیوند قلب نیز با حمایت از ۱۴۳ مورد عمل پیوند  قلب در ۹ مرکز پیوند در سراسر کشور. از ابتدای دولت سیزدهم به ازای انجام هر مورد پیوند قلب، معادل ۵۰ میلیون ریال به عنوان مساعدت پرداخت شده است.

وی گفت: در زمینه عمل‌های پیوند ریه نیز با حمایت از ۸ مورد عمل پیوند ریه در ۴ مرکز پیوند در سراسر کشور. هیات امنا به ازای انجام هر مورد پیوند یک ریه، مبلغ ۵۰ میلیون  ریال و به ازای انجام هر مورد پیوند دو ریه، مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال از هزینه‌های هتلینگ بیمارستانی بیماران را تقبل کرده است. همچنین به ازای هر سه مورد پیوند، ۱۰۰ میلیون ریال به عنوان مساعدت تجهیزاتی در اختیار مراکز درمانی قرار می‌دهد.

رئیس هیات امنای صرفه جویی ارزی ادامه داد: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون ۳۰۲۷ مورد عمل پیوند شامل پیوندهای مغز استخوان، کبد، ریه و قلب در ۳۸ مرکز پیوند در سراسر کشور، حمایت شده است. حمایت از این پیوندها، بیش از یک میلیارد و ۵۵۴ میلیون یورو، صرفه‌جویی ارزی برای کشور به دنبال داشته است.

دیدگاهتان را بنویسید