سرنوشت همه حاملگی‌ها قابل پیگیری است/ ابطال پروانه پزشک با سقط جنین


مدیرکل مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت گفت: کل موارد مثبت حاملگی کشور در سامانه ملی باروری سالم، ثبت می‌شود و قابل پیگیری است که مثلا فلان زوج در فلان تاریخ یک آزمایش مثبت حاملگی داشتند و به این صورت قابل پیگیری است.

به گزارش به نقل از ایسنا، سلیمان حیدری افزود: سالانه حدود ۱۰ هزار سقط جنین به صورت قانونی و به دلایل پزشکی در کشور انجام می‌شود اما موارد در مورد موارد غیر قانونی جرم‌انگاری سقط غیرقانونی جنین برای گروه پزشکی است و اگر پزشکی این تخلف را انجام دهد، پروانه کسبش باطل می‌شود.

مدیرکل مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان گفت: البته عمده سقط جنین‌های غیرقانونی در خانه‌ها و از طریق قرص‌های خونریزی‌دهنده انجام می‌شود.

وی افزود: بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد سقط جنین‌های غیرقانونی و غیر پزشکی در خارج از مراکز درمانی انجام می‌شود. به طوری که ممکن است در یک مطب مامایی یا در خانه اتفاق بیفتد و عمدتا هم با توجه به اینکه با قرص‌های خونریزی‌دهنده انجام می‌شود، در خانه‌ها انجام می‌شود.

حیدری گفت:‌ بنابراین سقط غیرقانونی عمدتا در مراکز درمانی انجام نمی‌شود که بتوانیم آمار دقیق داشته باشیم. البته بر اساس یکسری فرمول‌هایی آمار مختلفی مطرح شده که از آنجایی که این آمارها قابل اطمینان نیست، نمی‌توان آن‌ها را مطرح کرد. هرچند که اگر درست باشند، فاجعه‌بار است.

آمار سقط‌های غیر قانونی را نداریم

وی افزود: از آنجایی که هیچکس از سقط غیرقانونی در کشور آمار درستی ندارد، نمی‌توان هیچ‌یک از آنها را نه رد کرد و نه تایید کرد. شاید حدود ۲۰ درصد موارد سقط جنین در مراکز درمانی انجام شود که البته بخشی از آن هم مجوز قانونی دارند و به دلیل مسائل پزشکی و علمی انجام می‌شوند.

مدیر کل نظارت بر درمان وزارت بهداشت گفت: برای اثبات این جرم باید جنین سقط شده وجود داشته باشد و مشخص شود که برای آن خانواده است و همچنین باید اثبات شود که فلان پزشک این سقط را انجام داده است. بنابراین تقریبا اثبات این موضوع بسیار سخت است.

وی افزود: مسئولان قضایی اعلام می‌کنند که در صورت اثبات انجام جرم سقط جنین به صورت غیرقانونی از سوی پزشک، پروانه‌اش باطل می‌شود. بنابراین اگر پزشکی نسبت به سقط غیرقانونی اقدام کند، اما قبل از انجام سقط متوجه شوید و تخلف را کشف کنید، طبق قانون هیچ جرمی مرتکب نشده و تنبیهی هم متوجه او نیست. بنابراین این نواقص قانونی وجود دارد.

فروش اینترنتی داروهای سقط جنین

حیدری درباره وضعیت توزیع داروهای سقط جنین، گفت: توزیع دارویی که برای سقط جنین مصرف می‌شود، در خارج از مراکز بیمارستانی ممنوع است. اما متاسفانه از طریق سایت‌های اینترنتی و از طریق فضای مجازی این دارو پخش می‌شود. متاسفانه برخی مسئولان فقط نگرش افزایش شغل داشته و توزیع دارو از طریق اینترنت را به عنوان شغل حساب می‌کنند.

وی ادامه داد: در موضوعی مانند توزیع دارو باید سلامت جامعه و هموطنان مورد توجه باشد. در این زمینه نواقصی وجود دارد. هنوز مقابله جدی با توزیع دارو از طریق اینترنت انجام نشده است. هرچند که از نظر قانونی ممنوعیت دارد. طبق قانون فروش هر نوع دارویی از هر طریقی به جز داروخانه و به صورت اینترنتی ممنوع است، اما متاسفانه شاهد آن هستیم.

تخلف برخی پلتفرم‌های مسافربر در توزیع اینترنتی دارو

وی تاکید کرد: سازمان غذا و دارو برنامه‌هایی دارد تا بتوان برخی اقدامات دارویی را به صورت اینترنتی و از طریق یک داروخانه مجوزدار و مشخص که مسئول فنی مشخص دارند، انجام دهند.

مدیر کل نظارت بر درمان وزارت بهداشت گفت: تلاش می‌کنیم جرم توزیع اینترنتی دارو را که از سوی برخی پلتفرم‌هایی که حتی مسافربری هستند، انجام می‌شود. از طریق قضایی و قانونی پیگیری کنند. هر چند متاسفانه سیستم قضایی در این زمینه علی‌رغم شکایات متعدد، همکاری خوبی نداشته است که امیدواریم این همکاری انجام شود.