خداحافظ بهار |


– سال 1402 در حالی شروع شد که با وجود تورم 45 درصدی سالانه حداقل دستمزد کارگران 5 میلیون و 307 هزار تومان اعلام شد. بهار این سال با افزایش 6 درصدی مرگ های تصادفات نوروزی آغاز شد. جاده های ایران در ایام نوروز مرگ 1217 نفر را به چشم دیدند اما عزای هزاران خانواده را که از ابتدای سال سیاهپوش شدند، ندیدند.

مردم ایران سال پر خبر 1401 را فراموش نمی‌کنند. سالی که جدا از حادثه‌های پرآوازه آن که در خاطر هر ایرانی نشسته است برای سلامت مردم نیز پر حادثه بود. حادثه‌هایی که به مسمومیت دانش آموزان در مدارس ختم شد. حوادثی که وزیر بهداشت از آن به مسمومیت با سم خفیف یاد کرد و معاون درمان او اعلام کرد: فقط 10 درصد دانش آموزان این حوادث دچار تحریک تنفسی شدند.

وعده‌های مسئولان در سال 1401 رنگارنگ بود. از استخدام 100 هزار نفری در وزارت بهداشت تا رفع کامل کمبود دارو با اجرای طرح دارویاری و البته اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری پس از 15 سال. وعده‌هایی که برای سال 1402 نیز ادامه داشت وزیر بهداشت رسما از اجرای کامل طرح بر زمین مانده پزشک خانواده در سراسر کشور از ابتدای سال جدید خبر داد.

اما تقریبا هیچ کدام عملی نشد. استخدام 100 هزار نفر به وعده استخدام 25 هزار نفر در تیر ماه 1402 تغییر یافت و هنوز هم عملی نشده است. طرح دارویاری اجرا شد اما کمبود ده ها قلم دارو در داروخانه ها صدای مردم و نمایندگان مجلس را درآورد. سرم سهمیه بندی شد و تاخیر در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها از سوی بیمه‌ها به خصوص تامین اجتماعی داروخانه‌ها را شاکی و آنها را به سمت آزاد فروشی سوق داد.

کمبود دارو در بهار

وزیر بهداشت کمبود دارو را انکار می‌کرد اما کمبود دارو آن قدر شدید شد که بعد از سالها با وجود آمار خودکفایی 98 درصدی دارو، واردات انواع دارو از جمله آنتی بیوتیک از هندوستان از سر گرفته شد.

 اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز با وجود اعلام رسمی اجرای آن از سوی رئیس سازمان نظام پرستاری به جایی رسید که همین مقام از اجرا نشدن آن توسط وزارت بهداشت گله می‌کرد و البته معاون پرستاری وزیر بهداشت نیز در عوض این حرف‌های رئیس نظام پرستاری را حرکت نمایشی برای جلب نظر در انتخابات پیش روی این سازمان اعلام می کرد.

پرستاران ایران بعد از 15 سال همچنان منتظر اجرای قانون بر زمین مانده خود هستند تا شاید افزایش کارانه و نه حقوق مرهمی بر مشکلات اقتصادی آنها باشد اما افزایش کارانه پزشکان از 60 میلیون تومان به 120 میلیون تومان، چرخش چرخی خلاف انتظار بود.

شمارگان روزهای سال 1401 به بهار سال نو نزدیک می‌شد که 8 بهمن زلزله خوی دهها هزار نفر را بی خانمان کرد و سرمای استخوان سوز این دیار سهمی برای بازماندگان گذاشت تا سال ببر برای آنان خاطره هایی فراموش نشدنی به یادگار بگذارد.

سال 1402 که آمد، مردم با یادآوری صحبت های وزیر بهداشت منتظر اجرای طرح قدیمی پزشک خانواده از اول سال بودند اما نه تنها این برنامه اجرا نشد بلکه چهار ماه بعد در 8 تیر ماه دکتر فرشیدی معاون بهداشتی اعلام کرد که اجرای این برنامه 18 هزار میلیارد تومان پول می خواهد و تا این بودجه نباشد، نمی توان این برنامه را اجرا کرد.

صدای زنگ هشدار و بحران کمبود دارو و تجهیزات پزشکی درست از اولین روزهای سال جدید از زبان دست اندرکاران حوزه دارو به ویژه نمایندگان مجلس به گوش می‌رسید.

ارز نرسید

رئیس سازمان غذا و دارو اوایل سال اعلام کرد که ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی 72 ساعته تامین می‌شود اما بعد از چهار ماه در هفته اول تیر خبر رسید که از اول سال ارزی برای این دسته کالا اختصاص نیافته تا جایی که صدای رئیس هیات امنای ارزی، مهمترین خریدار تجهیزات پزشکی بیمارستانهای دولتی را هم درآورد.

چالش تعرفه های پزشکی نیز که از آخرین روزهای سال 1401 شروع شده بود از ابتدای سال با برکناری معاون فنی سازمان نظام پزشکی به اوج رسید. زمانی که دکتر سالاریان قبل از خداحافظی از این مقام، مصوبه افزایش 25 درصدی تعرفه‌های پزشکی را غیر قانونی خواند و اعلام کرد که باید مصوبه شورای عالی بیمه که افزایش 40 درصدی تعرفه‌های پزشکی بود و امضای مسئولان وزارت بهداشت، سازمانهای بیمه و سازمان برنامه و بودجه نیز پای آن است اجرا شود اما گوش شنوایی نبود تا شاید تغییر مدیران سازمان صنفی پزشکان چالش را بخواباند.

چالش‌ها ادامه داشت و رئیس زاده، رئیس سازمان نظام پزشکی در روزهای بعد نیز بر هشدار مهاجرت پزشکان و خطر بازگشت به دوران وارد کردن پزشک خارجی ادامه داد اما پاسخی دریافت نکرد.

نگرانی‌هایی که با گفته‌های ایرج خسرونیا رئیس جامعه متخصصان داخلی مبنی بر اینکه پزشکان جوان توان ازدواج کردن و تهیه مسکن ندارند، برخی پزشکان متخصص مطب خود را به آرایشگاه تبدیل کرده‌اند و حتی پزشکان به دلار فروشی و رانندگی رو آورده‌اند، مختصات بحران را روشن‌تر کرد.

در این میان وزارت بهداشت نیز اولویت افزایش جمعیت و اجرای قانون جوانی جمعیت را حفظ کرد. مسئولان این دستگاه اجرایی بارها اعلام کردند که با موارد سقط جنین برخورد می‌کنند، همه حاملگی‌ها و وضعیت جنین‌ها ردیابی و زوج های نابارور نشان دار می‌شوند و حتی خبر رسید که قرص ضدبارداری فقط با نسخه پزشک متخصص زنان در داروخانه‌ها عرضه می‌شود.

خداحافظی با بهار

بهار 1402 افزایش قیمت مواد غذایی، میوه، لبنیات، ‌مسکن و خودرو ادامه داشت اما درآمد مردم، بیماران و کادر بهداشتی و درمانی افزایشی نداشت.

مسئولان سازمان نظام پزشکی همزمان با این رویدادها از گرایش پزشکان و حتی غیر پزشکان به اعمال جراحی زیبایی که شغلی پولساز شده خبر دادند.‌ جایی که 20 درصد شکایت از پزشکان را در خود جای داده است.

همزمان وزیر بهداشت اعلام کرد که مردم شکایات خود از پزشکان را به نظام پزشکی ببرند. مسئولان وزارت بهداشت آب پاکی را بر دست بیماران ریختند و رسما اعلام کردند که پیش دریافت 100 میلیون تومانی در بیمارستانهای خصوصی تخلف نیست.

بهار 1402 تمام شد و تابستان گرم فرا رسید. مشکلات قدیمی ادامه دارند. صدها تن تجهیزات پزشکی در انبارهای گمرگ خاک می‌خورند. اعتراض پزشکان به تعرفه‌هایشان و دریافت های زیرمیزی همزمان با ناتوانی مردم در پرداخت همین هزینه‌ها ادامه دارد و صدای داروخانه داران در اعتراض به پول های بلوکه شده شان در بیمه‌ها بلند است.

حوادث کوچک و بزرگ ادامه دارند. تقلب در مواد غذایی از جمله فست فودها فقط یکی از آنهاست. مسمومیت با الکل های تقلبی و متانول در بهار روی دیگر این ماجرا را نشان داد. حوادثی که در شمال و جنوب و شرق و غرب کشور تکرار شد و سال گذشته جان 644 نفر را گرفت. مرگ‌هایی جانسوز، مثل 4600 نفری که در تصادفات رانندگی بهار امسال با زندگی خداحافظی کردند.