متادون در داروخانه‌ها توزیع نمی شود/ 8 هزار مرکز درمان اعتیاد در ایران


معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره وضعیت توزیع متادون گفت: فعلا تصمیم ستاد مبارزه با مواد مخدر این است که متادون به مراکز ترک اعتیاد داده شود و به داروخانه‌ها ارائه نمی‌شود.

به گزارش به نقل از ایسنا، دکتر سعید کریمی افزود: در گذشته به مراکز درمان اعتیاد مراکز متادون تراپی یا MMT می گفتند، نامگذاری این مراکز به نوعی بود که گویا وظیفه این مراکز تنها این است که به صورت مداوم متادون تجویز کنند.

وی ادامه داد: ماموریت درمان اعتیاد فراتر از تجویز متادون است و باید به سمتی بروند که تعدادی از مبتلایان به اعتیاد را ترک دهند. البته برای تعدادی از معتادان نیز کاهش خطر وجود دارد، اما بسته خدماتی‌شان متنوع است.

کریمی گفت: داروهایی که مراکز درمان اعتیاد در اختیار دارند، فقط متادون نیست، بلکه انواع و اقسام داروست. بنابراین نام این مراکز به SUD که مخفف (Substance Use Disorder) است، تغییر یافت.

8 هزار مرکز درمان اعتیاد در کشور

معاون درمان وزیر بهداشت گفت: حدود 8 هزار مرکز ترک اعتیاد در کشور وجود دارد. ۲۰ سال است که این مراکز کار می‌کنند و تغییر آنچنانی در آن‌ها نبوده است. بر این اساس طبق تصمیمات ستاد ملی مبارزه با مواد مخدر، وزارت بهداشت وظیفه داشت تمام دستورالعمل‌های این مراکز را بازبینی کند و این اقدام انجام شد.

وی افزود: طی دو دستورالعمل که یکی برای مراکز و یکی درباره نحوه درمان و روش‌های جدید درمان است، ‌ابلاغ و در معاونت درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر مطرح و اقدامات مربوط به آن انجام شده است. بعد از بررسی و جمع‌آوری نظرات همه اعضا، از طریق ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز ابلاغ و نهایی می‌شود.

ابلاغ ۲ دستورالعمل جدید درمان اعتیاد از سوی وزارت بهداشت

کریمی گفت: دستورالعمل مربوط به روش‌های جدید درمان اعتیاد مجموعه‌ای ۸۰ صفحه‌ای است و در آنها روش‌های متعدد و جدیدی مطرح شده است. تعرفه‌های این روش‌های درمانی جدید برای ترک اعتیاد نیز تقریبا مشخص شده است. در عین حال اعلام شده که مراکز چه ویژگی‌هایی باید داشته باشند که بعد از نهایی شدن، اعلام می‌شود.

کریمی درباره وضعیت توزیع متادون در مراکز ترک اعتیاد، گفت: فعلا تصمیم ستاد مبارزه با مواد مخدر، این است که متادون به مراکز ترک اعتیاد داده شود و به داروخانه‌ها ارائه نمی‌شود. زیرا متادون دارویی نیست که مردم به راحتی از داروخانه دریافت کنند. باید جایی باشد که تحت نظر پزشک تجویز و مصرف شوند.

وی افزود: فعلا طبق نظر ستاد مبارزه با مواد مخدر، مراکز درمان اعتیاد، متادون را تحویل گرفته و تحت نظارت پزشک تجویز و مصرف می‌شود. البته در دنیا لزوما به این صورت نیست و در داروخانه‌ها هم در شرایط خاصی توزیع می‌شود.

پیشگیری از نشت متادون

وی درباره اقدامات انجام شده برای جلوگیری از نشت متادون از مراکز ترک اعتیاد، گفت: اتفاقا در این زمینه اقدامات جدیدی انجام شده است؛ به طوری که تجویز متادون باید در یک سامانه الکترونیک انجام شود و با کد ملی ثبت شود که مشخص باشد که دارو به چه کسی داده شده و به چه میزان بوده است.

معاون درمان وزارت بهداشت گفت: پیش از این سامانه‌ای که در این زمینه وجود داشت، قابلیت گزارش‌گیری و داشبورد نداشت. اکنون در سامانه جدید الکترونیک مدیریت مراکز درمان اعتیاد که به زودی ابلاغ و اجرایی می‌شود، به سمت شفافیت می‌رویم و کاملا قابل ردیابی است که چه مقدار دارو و متادون، برای چه کسی تجویز شد و مصرف یک فرد به تدریج کم شد یا زیاد شد و چند بیمار داشتند و … همه مشخص می‌شود.

کریمی درباره سهمیه متادون مراکز نیز گفت: در حال حاضر یک سهمیه ۱۰۰ تایی متادون به مراکز درمان اعتیاد داده می‌شود. زیرا معمولا ۱۰۰ بیمار دارند. با این حال بعد از راه‌اندازی سامانه الکترونیک، به راحتی میزان مصرف متادون مراکز درمان اعتیاد احصاء شده و سهمیه بر اساس میزان مصرف به مراکز داده می‌شود.